✔ Erkende handelskwekerij          ✔ +25 jaar ervaring          ✔ Wettelijke garantie           ✔ Thuislevering          ✔ Goede begeleiding


Tips

Tips

Je haalt een nieuwe pup in huis... En nu?


Een nieuwe puppy in huis halen is een spannende gebeurtenis. Je grootste bekommernis is dat je pup zich snel thuis zal voelen zodat je een fijne vriendschapsband kan opbouwen. Maar hoe begin je hieraan en hoe moet je een puppy opvoeden? Met deze 10 tips maak je alvast een goede start:


  1. Maak je huis en tuin puppy-proof
  2. Haal je puppy bij voorkeur ‘s morgens op
  3. Creëer een comfortabele slaapplaats voor je pup
  4. Geef je pup de tijd om te wennen aan zijn nieuwe thuis
  5. Leer je hond stap voor stap alleen te blijven
  6. Begeleid je hond bij de zindelijkheidstraining
  7. Ga niet te snel uit wandelen met je puppy
  8. Wacht met de hondenschool tot je puppy er klaar voor is
  9. Straf je puppy nooit
  10. Laat alle verwachtingen los, volg jullie eigen tempo

Tip 1: Maak je huis en tuin puppy-proof


Pups zijn nieuwsgierig en willen alles onderzoeken met hun mond en poten. Daarom is het belangrijk dat je zijn nieuwe leefomgeving veilig maakt. Berg elektriciteitskabels goed op en hang de gordijnen op een hoogte zodat je pup er niet bij kan. Waardevolle voorwerpen kan je best niet laten rondslingeren. Zorg ook dat de tuin veilig genoeg is voor je pup. Controleer zeker of de afsluiting in orde is. Als je wil dat je pup niet in de bloemperkjes loopt, kun je ze beter (tijdelijk) omheinen.


Misschien denk je nu: “ik kan toch niet alles opbergen en beschermen, mijn pup moet er leren mee omgaan”. Neen, dat klopt niet. Tot de leeftijd van 4,5 maanden en zelfs tot wanneer je pup 7 maanden is, zal hij bijzonder geïnteresseerd zijn om alles met zijn mond en poten te onderzoeken. Daarna neemt de drang om te bijten vanzelf af en zal jouw interieur en tuin vanzelf weer veilig voor hem zijn.


Extra tip (voor dames):
Wapperende rokken zijn heel interessant voor een pup om naar te happen en aan te trekken. Misschien draag je nu beter een stevige jeans en laat je de rokken even in de kleerkast hangen.


Extra tip:
Puppies hebben een grote kauwbehoefte. Zorg daarom voor voldoende kauwmateriaal zoals speelgoed of kauwsnacks.

 Tip 2: Haal je puppy bij voorkeur ’s morgens op


Voor jou is het feest wanneer je je pup gaat ophalen, maar voor je pup zal het zeer beangstigend aanvoelen wanneer hij uit zijn veilige omgeving weggehaald wordt. Vanaf dat moment begint een belangrijke gewenningsperiode. Daarom is het belangrijk dat je de pup ’s morgens gaat ophalen, zo heeft hij een hele dag om te wennen aan zijn nieuwe thuis. Dit helpt hem om zich veilig te voelen voordat hij de eerste nacht in gaat.


Extra tip:
Ga je pup niet alleen ophalen maar neem een chauffeur mee, dan kan jij de puppy op je schoot houden tijdens de autorit. Zo heeft de pup het meeste kans dat hij zich veilig gaat voelen en onmiddellijk een band met je opbouwt.

Tip 3: Creëer een comfortabele slaapplaats voor je pup


Voordat je jouw pup gaat ophalen is het belangrijk dat je je woning klaar maakt voor een puppy. Installeer een aangename slaapplaats of rustzone met een comfortabel hondenkussen of een bench die je knus voor hem inricht. Het is goed om de eerste dag niet meteen verschillende activiteiten te gaan doen, zoals spelen, wandelen etc. Laat hem op zijn eigen tempo wennen en intervenieer niet. Zorg dat er voldoende drinken voor hem klaarstaat. Geef hem op tijd te eten en wees voor hem beschikbaar. Meer hoef je de eerste dag niet te doen. Een pup moet veel rusten en slapen. Telkens wanneer je merkt dat de pup ergens wil gaan liggen, coach je hem best naar de door jou geïnstalleerde plaats. Op die manier zal hij snel zelfstandig zijn slaapplaats of rustzone gaan opzoeken wanneer hij de behoefte voelt om te rusten.


Extra tip:
Mocht je merken dat je pup het niet leuk vindt om op de door jou voorziene plaats te rusten, kun je je pup observeren en kijken waar hij zelf gaat liggen. Bouw vervolgens op die plaats zijn rustzone.

Tip 5: Leer je puppy stap voor stap alleen te blijven


Je pup zal wellicht vertrouwd moeten worden om alleen te blijven terwijl je overdag uit huis gaat. Het is belangrijk dat je ermee rekening houdt dat dit tot enkele weken kan duren. Laat je pup nooit alleen wanneer hij het niet kan. Alleen gelaten geworden wanneer een pup er niet klaar voor is, kan traumatische gevolgen hebben. Veel honden kunnen het daardoor maanden tot jaren lastig hebben als ze alleen gelaten worden.



Laat de pup eerst heel even alleen in de ruimte en pas wanneer dat gaat, bouw je de tijd dat hij alleen blijft geleidelijk op: van een korte tijd dat jij even in de tuin bent tot de duurtijd dat je boodschap gaat doen. Op deze manier train je je hond om alleen te blijven en kan jij met een gerust gevoel het huis verlaten voor langere tijd.

Tip 6: Begeleid je puppy regelmatig naar zijn plas- en poepzone


Ook de zindelijkheidstraining zal wat aandacht nodig hebben. Coach je pup regelmatig naar de voorziene plas- en poepplaats. Blijf bij hem en observeer hem. Als je ziet dat hij zijn behoeften doet, toon je hoe trost je wel op hem bent en kun je het gedrag benoemen (plasje doen – hoopje doen). Heel snel zal je pup plassen of poepen als je hem daartoe uitnodigt. Wees niet boos en blijf kalm wanneer je pup toch in huis zijn behoeften doet. Het is een baby, het zindelijkheidsproces heeft wat tijd nodig maar zal vanzelf in orde komen.


Extra tip:
Ruim eventuele ongelukjes in huis op met een sopje met natuurlijke zeep en gebruik geen detergenten. Detergenten kunnen een chemische reactie veroorzaken en specifieke geur achterlaten waardoor de pup net daarom op die plaats zijn behoeften zou gaan doen.

Tip 7: Ga pas wandelen na een doordachte voorbereiding


Voor je kunt gaan wandelen met je puppy, is het belangrijk dat hij:


  1. jou beschouwt als zijn verzorger en begeleider zodat hij steun kan ervaren tijdens de wandeling. Dit merk je wanneer je pup jouw steun opzoekt als hij nood heeft aan rust of wanneer hij je uitnodigt om te spelen;

  2. vertrouwd is met het tuigje of de halsband en de leiband. Dit merk je wanneer je pup bij je komt wanneer je zijn halsband of tuigje wilt aandoen;

  3. niet bang is van dagelijkse omgevingsgeluiden.


Begin pas met de gewenning aan het lopen aan de leiband wanneer je pup minstens 10 dagen bij je thuis is. Oefen eerst in huis, dan in de tuin en vervolgens in een rustige landelijke omgeving waar je afstand kunt houden van andere mensen, honden en verkeer. Pas wanneer dat goed gaat, kan je ook in omgevingen waar het wat drukker is, beginnen wandelen.


Extra tip:
Een pup mag maximaal tussen 5 à 10 minuten per maand leeftijd aan een stuk wandelen (afhankelijk van het ras).


Extra tip:
gebruik comfortabele hulpmiddelen. Tuigjes of halsbanden die niet aangenaam aanvoelen of storend zijn tijdens het wandelen kunnen ervoor zorgen dat een wandeling als stresssituatie wordt beschouwd, met alle gevolgen van dien.

Tip 8: Ga nog niet met je pup naar de hondenschool of losloopweide


Pups mogen niet bang gemaakt worden. Meer dan de helft van de pups ervaart een hondenschoolomgeving of de honden losloopweide als een bedreigende situatie. Bovendien zijn dergelijke omgevingen ook effectief onveilig voor je pup. Een pup heeft geen hondentraining nodig. Alle vaardigheden die ze nodig hebben om zich tot een aangename en sociale huisgenoot te kunnen ontwikkelen zijn van nature aangeboren. Naar de hondenschool ga je wanneer je extra plezier wilt maken en om leuke dingen te doen. Ga pas met je hond naar de hondenschool als je hem goed begrijpt en merkt dat je al een uitstekende relatie met hem hebt.


Extra tip:
De sociale vaardigheden van je pup zijn reeds voldoende ontwikkeld door de interactie met zijn nestgenootjes. Je kunt de sociale ontwikkeling van je pup verder ondersteunen door, wanneer hij er klaar voor is, met hem naar een plek te gaan waar hij in alle vrijheid met andere honden kan kennismaken.

Tip 9: Straf je puppy nooit


Pups en honden kennen de moraal van ongewenst gedrag niet. Straf zorgt voor negatieve gevoelens en veroorzaakt wantrouwen in de verzorgers. Pups hebben supervisie van hun verzorgers nodig. Het is uiterst belangrijk te begrijpen dat de verantwoordelijkheid niet bij je pup ligt, maar bij jou. Jij bent diegene die de grenzen van je pup bewaakt. Merk je dat je pup de intentie heeft om ongewenst gedrag te gaan vertonen, dien je hem daar toe te verhinderen en hem af te leiden naar gewenst gedrag. Op die manier ondersteun je je pup en wordt jullie relatie nog sterker.


Extra tip:
Zolang je pup ongewenst gedrag vertoont in jouw bijzijn, kun je beter vermijden dat hij het gedrag kan vertonen tijdens jouw afwezigheid.

Tip 10: Last but not least: Laat alle verwachtingen los


Een pup is geen hond maar een pup. Net zoals een baby geen mens is maar een baby. Laat alle verwachtingen en opvoedingsplannen los. Jouw pup hoeft nog niets te leren. Het enige wat je pup nodig heeft is zorg. Stel je op als een verzorger en neem een soort ouderrol voor hem op. Ondersteun en begeleid hem in zijn natuurlijk ontwikkeling. Alles zal vanzelf goed komen.

Je zal ongetwijfeld veel tips en adviezen krijgen van andere mensen of hondenliefhebbers, maar laat je in je hondenopvoeding niet leiden door wat anderen zeggen. Neem de tijd om aan de hond te wennen en geef je hond ook de tijd om jou te leren kennen. Je puppy zal snel oppikken wat gewenst gedrag is als hem hier rustig in begeleidt.


Extra tip:
Benoem wat jouw pup doet. Komt hij naar je toe gelopen, zeg “Kom”. Gaat hij liggen, zeg “Down”. Gaat hij vrijwillig op zijn plaats liggen, zeg “Plaats”, enz. Je pup zal snel begrijpen wat deze woorden betekenen zodat je hem nadien de commando’s kan geven.

Share by: